10.3.17

My First Umrah

Mind you that this post is in Manglish. 
Dubai. Feb 2017
Abu Dhabi. Feb 2017
Assalamualaikum and very good evening to y’all.

Alhamdulillah, I have safely landed last Sunday [March 5]. Me and my family, we went for 3 days 2 nights stay in Dubai and Abu Dhabi, UAE before we started our journey to the Haram lands, Madinah al-Munawwarah and Mecca al-Muqaramah in Saudi Arabia.

What I want to highlight in this post is that, I am forever thankful and grateful that God still give me the chance to go there. Kalau before ni, bila orang cakap rindu nak pergi Umrah, I diam aje and didn’t say anything sebab I didn’t feel anything but at the same time I didn’t think it was the right thing to say macam, “err.. okay “ hahaha but I really wish that one day hati terbuka untuk fikir nak pergi ke Tanah Haram.

When my dad surprised us with the tickets, honest to God I was more excited to go to Dubai! I felt quite uneasy at first about going to Umrah when I tak rasa I was ready for that but I kept on saying to myself “tak baik, tak baik cakap macam tu. Dah beli tiket, kena redha”. I prayed to God to open my heart supaya I jadi excited nak pergi Umrah and please forgive me for not being excited about it. Alhamdulillah, I think Dia perkenankan.
Madinah @ Medina. Feb 2017
So preparations before nak berangkat, I bet everyone pernah dengar orang cakap jangan cakap merapu, hati kena bersih, jangan niat benda tak baik, jangan mengarut even though dalam hati, doa sangat mustajab bila di Tanah Haram. So what I did was, whenever I don’t feel like thinking about anything, I will start istighfar or salawat, because I have a problem. My brain is very active. Whenever I don’t think about anything, my cynical brain will start merepek this and that macam takda insurance so, before my brain started talking, I istighfar or salawat while walking, or mandi, or eating, in the lift, in the bus, while sitting, before I sleep, anywhere anytime.

Alhamdulillah, I’ve been blessed with good food since day 1 until I reached Malaysia. Alhamdulillah, selera pun ada sepanjang trip. For the past 25 years, people always said that do’a is powerful, so berdoalah. Me being jahil human being, “yes, kena doa and do also”. When I went there, muttawif reminded us to always be humble and never talk big. For example, “Don’t worry lah I know how to walk back to the hotel”. Don’t say that, I’m afraid you can’t even find an exit later so try to say it in a positive way like, “Okay, I’ll see you at the hotel” and pray to God to lead you to go back safely. Or when you’re sick, let’s say your legs are hurting, don’t say “aduhh, sakit kaki lah”, I’m scared your legs will be more sakit. Try to convert it into “ya Allah, hilangkanlah sakit kaki ku ini.. Sembuhkanlah sakit kaki ku ini..,” InsyaAllah sembuh. All praises to Allah, that’s when I learnt how to think positive, take things positively, see things in positive ways, sepenuh hati. It seems remeh but we often neglect to do this little adjustment in our daily life, that could affect our whole day. I bet most of us tried our best to stay positive, think positive, be positive and I thought I was wise enough to be able to control the way I think keep myself to stay positive [sometimes] but I was wrong.

Not saying I wasn’t a believer, but most probably I was never at my 110% when I do’a but God, I tell you. Just do’a for whatever you want, like let’s say, you lost your mother in the sea of people there so just do’a, “Ya Allah, pertemukanlah my mother dalam ramai ramai orang ni,” God’s willing, buka mata, mak dah kat depan mata. When nak solat, orang orang Turki berkeras nak ambil your tempat solat atau buat perangai dia duduk atas your sejadah or sejadah orang sebelah mogok nak solat situ jugak, do’a “ya Allah kau gerakkanlah hati wanita ini untuk solat di tempat lain yang lebih selesa, berikanlah aku dan orang sebelah ni ruang yg selesa untuk solat”, buka mata kawan dia panggil dari jauh sebab dah reserve tempat untuk dia, dia pun move lah ke tempat lain. Allahu benda memang jadi cash ye kat sana. Kalau tak selesa orang belakang bersin ke batuk, do’a “ya Allah, kau hilangkanlah selsema dia, batuk dia, gatal hidung gatal tekak dia, supaya kami semua solat dgn selesa,” God’s willing, beliau stop batuk and bersin. That’s how I realized how powerful do’a is to the extent, if dengar orang mengeluh complain itu and ini, I jadi naik angin like, “why you tak do’a?” dalam hati. Lepas tu istighfar, tak baik mengata orang maybe dia dah do’a kot.

That feeling when I visited [Raudhah] makam Rasulullah saw, I really hope each and one of you dapat visit Raudhah. I prayed for all of my friends dapat rezeki visit Raudhah before kita semua ditarik nyawa. Hati kental mana pun rasanya masuk situ jadi taman bunga, I really can’t describe the feeling. Macam nak menangis dekat situ meraung raung nak tidur situ, golek situ, duduk situ taknak balik. I seriously don’t know how to describe the feeling macamana. It's like you can feel His [s.a.w.] presence duduk dekat sebelah (T.T) that makes you want to burst your eyes and lungs out macam jumpa kekasih yang lama tak jumpa but in this case, tak pernah jumpa. [Sorry, that's the best I can come up with] I went to Raudhah with my mom and this one Aunty from our group. The aunty cedera kaki dia [slipped-disc] before this trip, so sepanjang our trip since Abu Dhabi-Dubai days dia kena pakai tongkat sebab tempang. God’s willing, after we sembahyang sunat dalam Raudhah, on the way out Aunty tu tak tempang dah terus sihat walafiat sampai lah hari ini. Tongkat dia pun tidur je dekat hotel sepanjang kami di Tanah Haram. Allahuakhbar, God is great.

If you’ve been saying Disneyworld is the most magical place on Earth or where the magic happens, you're wrong. That is where you bayar mahal, queue panjang, tak boleh khatam semua rides :p k lawak hambar kejap.
Makkah @ Mecca. Feb-March 2017
In Tanah Haram, I felt like I’ve been loved, like God was with me, so near so close to me. How generous of Him, after all those [I tried not to] mengeluh after tengok itinerary 4 days in Madinah and 7 days in Mekah macam wow so long why so long and there I was, taknak balik Malaysia dah and wonder how to apply kerja kat masjid tu. I even forgot how I look like, I forgot how my life was before I jejak kaki kat sana, I forgot that I own tons of makeups like how passionate I dengan makeup ni, I even forgot I had a home in Malaysia, I totally forgot about everything! Macam orang hilang ingatan macam tu tapi tak hilang ingatan, cuma tak terfikir pasal benda dah lepas. Rasa macam, I memang penduduk local situ eventhough tak reti Arabic. Hahaha gitteww, tapi sungguh tak tipu.

Betul Mak Long kata, ada rezeki lebih nak bercuti pergi Umrah je takpayah pergi negara lain hahahaha. Tapi bumi ini milik Allah, kita kena juga keluar melancong kalau ada rezeki, baru terbuka minda sebab percayalah, kebanyakan orang kafir lagi Islam dari kita yang Islam. Okay moving on, dekat masjid tu kalau boring taktahu nak buat apa, selawat sudah istighfar sudah, buatlah solat sunat macam sunat taubat, solat qada’ Subuh Zohor Asar Maghrib Isyak sebab kita banyak tinggal, solat hajat, solat hajat lagi, and solat hajat lagi or baca al-Quran. Ini ini je yang I buat hari hari lepas Maghrib sementara tunggu Isyak. Kalau nak wakaf al-Quran, one al-Quran costnya 50 Riyals. Bayar dekat Muttawif group Umrah tu, jangan beli al-Quran sendiri and derma dekat Masjid sebab Masjid tak terima because bukan datang dari factory yang diorang iktiraf.

Oh before I forget, reward pahala segala perkara yang baik di Masjid al-Nabawi Madinah [1,000 kali ganda], Masjidil Haram Makkah [100,000 kali ganda], Masjid Al-Aqsa; our first kiblat [500 kali ganda]. Disunatkan berwuduk di tempat penginapan before bertolak ke Masjid Quba’ dan solat sunat di dalam Masjid Quba’ [ganjaran pahala satu ibadah Umrah].

Rasulullah bersabda, “Barang siapa yang bersuci dari rumahnya, kemudian datang ke Masjid Quba, lalu shalat dua rakaat, maka baginya pahala sebagaimana ganjaran umrah.” (HR Tirmidzi)

I can only suggest dalam post tak berapa ni, berdoalah supaya hati tergerak nak pergi Umrah kalau hati tak berapa merasa nak pergi or tak terfikir langsung nak pergi. I ain’t a saint, balik Malaysia boleh kata tak berapa nak istiqomah but I’m trying my best to be a better man. Berdoalah supaya Allah jemput kita pergi Tanah Suci. Kalau tengok orang keliling Kaabah tu ramai, seram nak tawaf, do’a supaya kita dapat Tawaf and Sai’e dalam keadaan selesa, permudahkan urusan Umrah kita, insyaAllah semua dipermudahkan. Tengok orang Sai’e antara bukit Safa and bukit Marwah, do’a minta kita tak kena rempuh dengan gang Turki, do'a minta dapat Sai’e dengan selesa, Alhamdulillah, selalu depan I time Sai’e kosong, orang takda, me and my mom boleh jalan dengan selesa, even though left side, right side, behind us there were so many people so I cannot brain why depan me and my mom kosong. Kuasa Allah. Alamdulillah, dapat buat tiga kali Umrah dengan selesa, tak penat, tak semput, tak sakit kaki, nothing and I enjoyed doing it. Start Umrah, happy. Selesai Umrah, happy jugak. Taktahu lah kat sana, happy semacam. Nikmat rezeki Allah bagi. Alhamdulillah Dia perkenankan doa buka hati kita untuk enjoy this Umrah trip. Hari-hari do’a supaya diberi tenaga, hilangkan sakit kaki, Alhamdulillah Allah bagi lagi.

So this is my first Umrah experience. Hopefully not the last one. Alhamdulillah boleh tengok Ka’abah. Speaking of Ka’abah, the view of Ka’bah from tempat Sai’e got me macam *snaps fingers*. It was DÉJÀ VU! I’ve seen it before! It was in my dream I cannot remember when it was looong time ago, just that there was no Ka’bah in that dream and I was walking, searching for something like where’s that “thing” but I didn’t know what I was searching for. OH MY GOD, it was Ka’abah! I was searching for Ka’abah. Because masa tu dari entry bawah Masjid, nampak la the “stadium” where Ka’abah is in the middle, tapi pintu masuk yang I lalu kat tepi Masjid so tak nampak lah Ka’abah kat tengah tu because Ka’abah tersorok belakang dinding. Oh my God, macam nak rebah tengok. It was Ka’abah that I was searching for dalam mimpi yang probably more than 5 years ago [kalau fikir balik hahaha]. Alhamdulillah, dapat rezeki tengok Ka’abah depan mata. Alhamdulillah, eventhough complain banyak, jahil pulak tu, tapi God still invite me to visit his “house”, bagi rezeki dapat jejak masuk Raudhah, when I feel like tak layak pun nak jejak kaki dalam Tanah Suci. There's so many thing I still want to share but I think this is enough hahahaha probably gonna update this post with more paragraphs in the future insyaAllah. I thank God for the opportunity that He gave me, this trip has changed the way I see things, the way I see Islam as a religion, how powerful do’a is and why people nak abdikan diri dekat Tuhan because the feeling, the feeling when you’re there is indescribable. Only you can feel it. I pun don't know how to explain. It's like if you don't believe in God, you will percaya that God exists once you're there. Bila jejak sana, empty your heart, doakan yang baik-baik minta Allah permudahkan and doa for Him to give you the excitement to beribadah.

My first Umrah trip was fun. I enjoyed every inch of the trip, I even forgot that I visited Dubai and Abu Dhabi before that. Trust me on this, pray to God to give you the excitement to perform Umrah when you don’t feel like it, empty your heart and go. God will lead you. The most powerful feeling dekat sana is when you feel like He is with you. Like really, really close to you and it feels like, there's nothing else on this Earth matters anymore. That feeling, I miss having that feeling. (T.T) How I wish tanah atas bumi ni semua Tanah Haram. Serious doo I think sana syaitan kurang HAHAHAHA

I may not write this coretan in the most beautiful way but I really hope if you tak pergi lagi and never thought of going, try pergi at least once. You will enjoy it! If you never enjoy any agama events selama ni, you will enjoy Umrah trust me. It is the most magical place that will change your mind, your heart, your Iman. If you always doubt your do’a, go Umrah. If you feel like, wtf am I doing, go Umrah. You will see how powerful your do’a is. Always pray to God to show you the right way. Before we bertolak keluar from Tanah Haram Mekah, hukumnya wajib buat tawaf wada [tawaf selamat tinggal]. That time masa lambai-lambai saying goodbye to the Ka’abah, rasa sedih sangat sebab tahu diri tak boleh nak istiqomah bila dah keluar Tanah Haram.

All I can say is, do’a is powerful. So powerful, it’s beyond our imaginations. It is indeed the best weapon we have.


P/S: I don’t have too many pictures. Ada tetap ada tapi tak penuh phone. Tak tahu lah kenapa tak terfikir nak bergambar kat sana. Sebab dah fefeeling orang local kan hahaha. Menyesal jap =.=”